Hva er en Afrikansk kjempesnegle (AKS)?
Hvor store blir Afrikanske kjempesnegler?
Hva spiser AKS?
Hvor gamle blir de?
Er de slimete?
Er de gutter eller jenter?
Hvordan formerer de seg?

Hva er en Afrikansk kjempesnegle (AKS)?

“Afrikansk kjempesnegle” er ikke ett dyr men et felles betegnelse på over 100 forskjellige arter! Noen av dem kommer fra helt forskjellige hjørner av Afrika og har forskjellige temperatur- og luftfuktighetsbehov. Tenk på hvor store forskjellene mellom løver, leoparder og geparder er.

Hvor store blir Afrikanske kjempesnegler?

Akkurat som hunderaser så spørs det mye på arten. Den største arten er Achatina achatina som KAN BLI opp til 30cm og veie opp til 1kg, men så store individer er utrolig sjeldne og ikke har blitt sett på mange år. Individer med 20cm+ skallengede blir ansett som veldig store i hobbyen.

En annen stor art er Archachatina marginata ovum.

Hva spiser de?

De kan spise nesten alt av frukt, grønt, sopp og mange sorter urter også. Nei-mat inkluderer ting med salt, sitrusfrukter (appelsiner, sitroner, lime) og menneskemat (kake, pasta, brød).

Hvor gamle blir AKS?

De kan bli opptil 8-10 år.

Er de slimete?

De er mindre slimete enn de sneglene her i Norge, dette er fordi det er høyere luftfuktighet hvor de er opprinnelig fra. De har fremdeles et slags slimlag som beskytter kroppen, og produserer mer ved behov.

Er snegler gutter og jenter?

Alle AKS er tvekjønnet, det betyr at de er både gutter og jenter samtidig. Dette betyr også at alle snegler kan legge egg, og de kan også selvbefrukte – som vil si at én snegle kan få unger alene.

Hvordan formerer de seg? Legger de egg?

Hver snegle får et utvokst kjønnsorgan på høyre siden av halsen, som da lager en “forbindelse” mellom de to dyrene, sæd blir da vekslet mellom dyrene.

Nesten alle arter av AKS legger egg. Noen utrolig få arter som Lissachatina iredalei og Lissachatina zanzibarica føder levende unger.

Snail loving nursing student from chilly Norway.

%d bloggers like this: