Proteiner og fett

Afrikanske kjempesnegler trenger proteiner og minst litt fett i kostholdet sitt for å vokse optimalt. Snegler trenger proteiner for å vokse både i størrelse og i skallet. Uten fett og proteiner blir skallet ofte ru, flisete og skjøre.

Nøyaktig hvor mye proteiner snegler trenger er ukjent. De fleste snegleeiere gir proteiner 1-2 ganger i uken. Gjerne litt mer om sneglen har nettopp lagt egg, eller om den er syk.

Klikk på linkene under for å lese mer om de forskjellige alternativene:
Fiskefor
Hunde- og kattefór
Tørkede insekter/larver
Kjøtt

Fiskefór

Den vanligste proteinkilden i hobbyen er oppbløtet fiskeflak. Merke og type fiskeflak har lite å si, bare se på innholdsfortegnelsen på hvor høyt proteininnhold maten har (gjerne mellom 20-30%, opp til 40% er greit, bare gi mindre). Andre typer fiskefór som pellets, sticks og algetabletter kan også brukes, bare sett maten i en liten skål med vann.

Hunde- og kattefór

Et annet populært og lett tilgjengelig alternativ er hunde- og kattefór. Dessverre så er det så godt som umulig å finne saltfrie produkter til hund/katt. Dette er fordi salt har en viktig funksjon i væskebalansen hos pattedyr.

I menneske mat er det påbudt å liste nøyaktig innhold og prosent av hvert næringsstoff. Dette gjelder ikke for kjæledyrfór. I Europa er det 2 måter å liste salt (natrium klorid/sodium chloride) på, enten spesifikt i innholdsfortegnelsen eller under kategorien ‘mineraler’. Så selv om man ikke kan se “salt” listet på pakken, så inneholder maten mest sannsynlig noe salt likevel. Eneste måte å vite nøyaktig saltinnhold på er å sende e-post til produsenten.

Dessverre er det ingen som vet hvor mye salt snegler tåler, men det virker som produkter som inneholder opptil 1% salt er spiselige.

KLIKK HER for en liste av hunde- og katteprodukter med inntil 1% salt.

Tørkede insekter/larver

Tørket gammarus (en type reke), tørket melormer eller andre typer larver kan også gis til sneglene. Man kan mose dem eller gi som de er.

Kjøtt

Kjøttprodukter uten salt, museunger og kyllinger kan også gies, helst på en tallerken, men det er utrolig viktig å FJERNE ALLE MATRESTENE neste dag.

About snilersomsmiler

Snail loving nursing student from chilly Norway.