Utstyr og hold

Grunnleggende utstyr

I dette innlegget finner du en kort liste på nødvendig og grunnleggende utstyr som man bør ha klart før sneglene kommer.

Terrariet
Substrat
Sepiaskall
Måleutstyr (termometer & hygrometer)
Varmekilde
Mat

TERRARIET

Terrariet kan være i glass eller plast. Lave og lange terrarier er foretrekkende. Voksne snegler kan bo i terrariet som er opptil 50cm høy. Unge snegler bør ikke bo i kar høyere enn 30cm. Faren for skade under fall blir større da.

SUBSTAT

Substrat er et annet navn på bunnmaterial. Det beste substratet for Afrikanske kjempesnegler er kokosfiber/kokoshumus. Dette er et produkt laget av oppmalte skall fra kokos, og er ikke tatt fra bakken. Kokosfiber er den eneste typen jeg anbefaler, men man kan også bruke ugjødslet jord/torv – men disse fører vanligvis til et større flueproblem enn kokosfiber.

Det er viktig at sneglene har mulighet til å grave ned i substratet, pass alltid på at karet har NOK substrat slikt at sneglen har mer enn nok å grave seg i.

IKKE BRUK:

 • sand
 • grus
 • stein
 • lecakuler
 • bark (kan bruke 1-2 håndfull blandet med substrat til et stort kar)
SEPIASKALL

Sneglene skal ALLTID ha tilgang til sepiaskall eller en annen kalsiumkilde. Den beste og eneste kilden jeg befaler er sepiaskall.

OBS! Vær forsiktig med kalsiumsteiner ment til fugler og gnager, disse kan inneholder andre ting enn ren kalsium.

Måleutstyr

Termometer måler temperatur, hygrometer måler luftfuktighet.

Riktig temperatur og luftfuktighet er NØDVENDIG for riktig hold av Afrikanske kjempesnegler. Verdiene som man skal ha, er avhengig av hvilken art sneglen er. Feil temperatur og  luftfuktighet kan føre til saktere vekst, misdannelser i skallet, evt sykdom eller død.

Måleutstyr finnes i både analog og digital. Begge fungerer, bare pass på at den digitale måleren tåler fuktigheten i karet. Billige målere er vanligvis mer upresise og varer ikke like lenge.

Varmekilde (+ termostat)

De aller fleste artene trenger en varmekilde. Lissachatina fulica er den eneste arten som kan trygt leve i romtemperatur (20-25C), alle andre artene skal ha FRA 25c eller høyere.

Uansett varmekilde så SKAL man også ha termostat. Dette er for å sikre at varmematten ikke overoppheter, som kan føre til død.

Varmematte er den eneste varmekilden som er anbefalt. Varmelampe bør ikke brukes med mindre du er en erfaren eier, da varmelampe tørker ut sneglene fortere og kan fort føre til alvorlig sykdom eller skallskade.

Varmematten kan være under karet eller på en av sidene av veggen. Om matten er under karet bør den dekke MAKS halvparten av bunnen.

MAT

Det er kjempelett å mate Afrikanske kjempesnegler. Her er en kort liste:

 • Skyll all mat først
 • Gi et variert kosthold
 • Ikke glem fett og proteiner
 • Forsiktig med å mate disse:
  agurk og isbergsalat – favoritter men inneholder lite næring
  spinat, rabarbra osv. – inneholder oksalsyre.

Klikk her for å lese mer om mat og kosthold.

Klikk her for en matliste.

Sist revidert: 28.07.17