Substrat

Substrat er bare et annet navn på bunnmaterialet som i terrariene.

Den mest brukte substrat til Afrikanske kjempesnegler er uten tvil kokosfiber/kokoshumus.

Grunnene til dette er:
1. Holder godt på luftfuktigheten.

Alle artene av Afrikanske kjempesnegler krever høy luftfuktighet. AKS er ikke like slimete som sneglene i Norge fordi de har ikke behov for så slimete kropper. En av funksjonene til slim er å hindre uttørkning. I delene av Afrika hvor sneglene bor naturlig er det mye høyere luftfuktighet, og derfor mindre behov for å beskytte kroppene sine med slim. Det betyr også at det er viktig de har høy luftfuktighet i deres terrarier.

2. Mindre fluer/mugg/sopp.

I motsettning til jord og torv, blir ikke kokosfiber tatt fra bakken, men er i stedet laget av oppmalte skall fra kokosnøtter. Mange merker steriliserer også substratet før det pakkes inn og blir solgt, dette gjør at det er enda mindre sjans for at du får med deg uønsket ting inn i huset. Flere som har byttet fra jord/torv til kokosfiber har sett en reduksjon av fluene.

3. Lett å grave i.

Snegler har behov for å grave seg ned. Grunnene kan være mange, som for eks. å legge egg. Våt/fuktig kokosfiber er lettere å grave i enn jord og torv.

4. Enklere å oppbevare.

Kokosfiber blir solgt i tørket briketter som man legger vann til, fibrene suger til seg vannet og ekspanderer i størrelse. En liten brikett kan holde flere liter substrat.

5. Mer miljøvennlig. Ta vare på norsk natur!

En annen ting å tenke på er hvor miljøskadelig det er å kjøpe torv. Torv “er hentet opp fra myrer som er grøftet og drenert. Det fører til enorme klimagassutslipp, og etterlater et ørkenlandskap.” Les mer på sabima.no (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold).

Her er en NRK artikkel om hvorfor det er viktig å ta være på norske torvmyrer.

Hvor du kan kjøpe kokosfiber:

738ae-substrater

Kokosfiber blir solgt under flere produktnavn, både som substrat til dyr og som vekstmedium for planter.

Her er en kort liste av kokosfiberprodukter:

Exo Terra – Plantation Soil
8,8L (finnes også i 3pakk)

Terra Exotica – Cocos ground
650g (blir ca 9L)

TRIXIE KOKOSMULD
60 L

TRIXIE KOKOSMULD
9 L

TRIXIE KOKOS
4,50 L

Produkter solgt i hageavdeling:

Clas Ohlson – Torvfri plantejord
10L

Europris ECO GRIP – Plantejord (Utgår)
10L

Biltema Blomsterjord
10L

NB! Hageproduktene er vanligvis “sesongvarer” og blir ofte lagret fra høsten, og dessverre utilgjengelig frem til våren.

Om man absolutt ikke klarer å få tak i kokosfiber, er det mulig å bruke ugjødslet jord/torv. Men dette kan føre til at problemer som fluer og mugg oppstår lettere enn når man bruker kokosfiber.

Sist revidert:
17/06/18

About snilersomsmiler

Snail loving nursing student from chilly Norway.