Topp 10 ting du bør vite før du skaffer deg en Afrikansk kjempesnegle.

I dette innlegget skal jeg gå over de topp 10 ting jeg mener du bør vite før du skaffer deg en Afrikansk kjempesnegle (AKS).

1.

“Afrikansk kjempesnegle” er et fellesnavn!

De er ikke én type dyr men over 100 forskjellige arter. Dette er veldig viktig å huske. De ligner kanskje på hverandre men det gjør også en leopard og en jaguar – men de er forskjellige dyr!

2.

Forskjellige arter har som regel forskjellige temperatur- og luftfuktighetsbehov.

Dette er noe veldig mange bommer på, som er synd fordi riktig temperatur og luftfuktighet er noe av det viktigste som er. Har man ikke riktig temperatur og luftfuktighet for dén arten, er konsekvensene vanligvis:

* sakte eller ingen vekst
* sykdom, slapphet
* evt. døden

Artikkel om hva slags temperatur/luftfuktighet til forskjellige arter kommer.

3.

Forskjellige arter bør ikke bo sammen.

Dette er pga det jeg dekket i punkt 2, men også fordi noen arter kan krysspare seg og få hybrider. Dette gjelder også for underarter (som for eks. Archachatina marginata ovum og Archachatina marginata suturalis).

4.

Snegler skal alltid ha tilgang på kalsium.

Og jeg mener virkelig ALLTID. Snegler trenger ikke alltid tilgang på mat, men de skal ALLTID ha tilgang på kalsium.

Kalsium bruker de til å bygge og reparere skallet sitt. Mangel på nok kalsium kan gi alvorlige konsekvenser. Snegler har skallet sitt hele livet, de bytter ikke skall, og for å vokse i kroppsstørrelse, må de også ha et skall som kan huse kroppen sin. Tenk på det som skjelettet vårt, og for at sneglene skal kunne å fortsette å ta være på skjelettet sitt- må de ha tilgang til kalsium.

Den beste kalsiumkilden er helt klart sepiaskall. Den verste kilden er eggeskall, dette er fordi det virker som sneglene ikke har muligheten til å bruke kalsiumet fra eggeskallet som de inntar. Sepiaskall koster også så lite, så det er ingen unnskylding å ikke ha det.

5.

Gi variert mat, gi sneglegrøt.

AKS kan spise utrolig mye forskjellige.
Klikk her for matliste.
Klikk her for innlegget om sneglegeøt.

Det er veldig viktig at snegler får proteiner og fett MINST et par ganger i mnd, helst minst 1x i uken. Det koster veldig lite å lage, oppskrifter varierer mye, men er hovedsakelig fett fra forskjellige frø, karbohydrater fra havre og proteiner fra fiskefór.

En vanlig feil er å gi agurk og isbergsalat regelmessig- sneglene elsker å spise disse, men de inneholder utrolig lite næring, som de trenger for å fortsette å være sunn, men også for å vokse. Snegler som har fått feil ernæring har vanligvis dårlig teksturert skall og er vanligvis mindre i størrelsen også.

6.

Bruk riktig substrat.

Den mest anbefalte substrattypen er helt klart kokoshumus/kokosfiber. Det finnes mange merker som lager kokosfibersubstrat som er ment til dyrebruk. De kommer vanligvis i form av harde briketter som man legger i vann. Man må også huske å bruke nok substrat. Det skal være såpass mye i terrariet at sneglen kan grave seg ned i den. Snegler graver seg ned i substrat for å regulere kroppstemperaturen sin, det er viktig at de har mulighet til dette.

IKKE BRUK:
* lecakuler
* jord med gjødsel (gjelder de fleste blomster- og hagejord)
* sand
* bark
* grus
* steiner

7.

Snegler kan leve lenge.

Folk blir fort lei av snegler. Man kan ikke kose med dem, lære dem triks, og de fleste snegler er ikke engang aktive om dagen, så det blir lite selfies med dyrene også. Snegler er mer og ikke dyr.

Snegler kan leve i 4-6 år, noen arter kan leve i over 10 år. Dette er nesten like mye som en hund, har du tenkt på dette? Hvor skal du være om 6 år? Har du fremdeles mulighet til å ha sneglene da?

8.

Snegler og kvalitet.

Ja, det finnes kvalitetsforskjeller i Afrikanske kjempesnegler. Dette er hovedsakelig pga uansvarlig avl som hare foregått i mange, mange år.

Folk som vil tjene penger, og folk som ikke vet bedre, har avlet på snegler som har gitt unger med dårlige gener (genfeil, skallfeil osv), og i stedet for å gjøre det ansvarlige, så har de valgt å selge eller gi sneglene til andre, som igjen har avlet på disse svake sneglene – og resultatet er enda svakere snegler. Slikt har det gjentatt seg i 10-15 år, og det foregår fremdeles nå i dag- ja også i Norge.

Før var det mye vanligere å kunne skaffe større snegler som levde lenge. For eks. arten Achatina fulica – nå er det vanskelig å finne snegler i denne arten på 10cm-12cm, men før kunne man finne dem på 14-16cm.

9.

Du må være villig til å avlive egg og evt unger.

Dette er ikke et koselig emne å skrive/snakke om. Men det er utrolig viktig og gjelder alle som har/vurderer å skaffe en AKS.

Du har sikkert hørt eller lest om hvor stort problem det er med hjemmeløse katter i Norge. Folk er ikke ansvarlige eiere- de kastrerer ikke kattene sine. Det finnes også uønskede snegler i Norge, men ikke bare det- de aller fleste av dem har dårlige gener. Dårlige gener påvirker hovedsakelig 3 ting; størrelse, skallkvalitet og levetid/helse.

Dessverre så går det ikke å kastrene en snegle, det ansvarlige man må gjøre er å fjerne egg og evt unger. De kan man fryse dem eller mose dem i en morter og pistil.

Dette gjelder SPESIELT for de 4 vanligste artene her i Norge, da de er veldig innavlet;

* Achatina achatina
* Achatina fulica
* Achatina immaculata
* Achatina reticulata

Klarer du ikke å fryse/avlive evt unger, så er ikke Afrikanske kjempesnegler noe for deg.

10.

Du kommer neppe til å tjene penger på å selge snegler.

Også en vanlig misforståelse. Folk tror at siden snegler lager så mange unger, og du kan selge ungene til 30-100kr = penger $$$!! Feil.

Problemene er:

* markedet blir fort mettet
* de du selger til kommer også til å kunne selge egne snegleunger om ikke altfor lang tid
* kvalitet – flere og flere som skal setter seg i hobbyen lærer om at ja, det finnes kvalitetsforskjeller hos AKS, og de aller fleste som avler i Norge, avler med foreldredyr med dårlige gener. Dette betyr at det blir utrolig mye vanskeligere å få unger med gode gener.

Ikke for å nevne at dette ødelegger hobbyen og er moralsk feil å masseprodusere dyr for å tjene penger.

Mest sannsynlig så kommer du til å gå i minus fordi det koster mer å huse sneglene ordentlig enn det du kommer til å tjene inn. Dette er fordi om man vil virkelig garantere for kvalitet, så venter man til de er minst 5cm store, jo lengre man venter, jo bedre. Men i mellomtiden kommer de til å trenge mat og sepiaskall- og unger spiser utrolig mye mat og sepiaskall. Å mate unger ordentlig vil si mye variert mat som squash, søtpotet, aubergine og mye fiskefór- alt dette koster penger, tid og tar plass.

About snilersomsmiler

Snail loving nursing student from chilly Norway.