Spørsmål

Hvor gammel er min snegle?

Hvordan kan jeg vite hvor gammel min snegle er?

Ingen måte å vite på, med mindre du vet klekkedato.

Snegler vokser ved forskjellige hastigheter, det er flere ting som bidrar til dette. Arten sneglen er, gener, hold (temperatur/luftfuktighet) og kosthold er hovedsakelig det som bestemmer dette. Har sneglen hatt for lav temperatur og luftfuktighet, pleier de å bli mindre aktive, ha mindre matlyst og kanskje gå i dvale. Da blir et hinne laget over åpningen til skallet, som da hardner. De kan være i dvale i mange uker før forholdene er bra nok til at de kommer frem. I denne perioden spiser de ikke.

Hvordan kan jeg vite klekkedato?

Den beste måten å passe på dette er når du ser at sneglene har lagt et kull, så tar du kullet ut og legger eggene i en mindre beholder (matboks for eks) på et lag med fuktig substrat. Eggene skal ha samme riktig temp/luftfuktighet som foreldrene.

Så sjekker du ofte, helst hver dag, og ser når de første sneglene har begynt å klekke. Klekkingen foregår vanligvis over noen få dager, og de som kommer ut først – spiser på de som er fremdeles i eggene.

Om eggene IKKE har blitt tatt ut av foreldrekaret, så tar det lengre tid før du kommer til å oppdage at eggene har klekket. Eggene blir lagt vanligvis under overflaten, veldig vanlig at de legger eggene helt på bunn av karet. Dette betyr at ungene må klatre seg opp til overflaten, som kan være flere cm fra hvor kullet ble lagt. Brått en dag så ser du en liten snegle som du tror er nyklekt men som egentlig er allerede 2-3 uker gamle.