Når blir snegler kjønnsmodne?

Det spørs på arten.
Generelt:
Achatina fulica – 4 – 6 mnd
Achatina reticulata – 10 – 12mnd
Achatina immaculata – 6 – 8 mnd
Achatina achatina – fra 18 mnd
Archachatina marginata ovum/suturalis – fra 12mnd

Hvordan kan jeg se at sneglen min er kjønnsmoden?

Om du er heldig, så får du kanskje sett at de får “ståtiss”/ereksjon. Da blir kjønnsorganet som er på siden av nakken “hovner opp”. Eller om de ser paring.

snailsex.png

2 fulica snegler parer

Kan jeg se om sneglen min er gravid?

Ja, du kan se egg gjennom åndehullet, som er på undersiden av skallet. Er ikke alltid lett å få sneglen til å åpne hullet stort nok, men kan hende man blir heldig.

pregnantovum.png

Gravid ovum

Hvor lenge fra graviditet til sneglen legger eggene?

Ingen måte å vite på, da sneglen bærer på eggene til den mener forholdene er passende nok.

Hvor lang tid tar det før eggene klekker?

Fulica er kjent for å kunne legge egg som klekkes under ett døgn. Ellers er det vanligvis noen dager til noen uker for de fleste artene. Det spørs helt på hvor lenge eggene ble bært av sneglen. Noen ganger kan det ta mange uker for Archachatina eggene klekker.

Hvor store blir eggene? Hvor mange egg legger de?

Spørs på arten. Achatina artene legger ganske små egg og veldig store kull (lett 100egg +). Mens Archachatina artene kan legge veldig store egg og få kull (vanligvis 10-12 stk). Det kan også være noe størrelsesforskjeller innenfor ett kull også.

2 eggs.png

Fulica og suturalis egg

Hva slags forhold skal eggene ha?

Samme (riktig) temperatur og luftfuktighet som foreldrene hadde.

Bør jeg ta eggene ut av karet?

Om du skal beholde dem, ja – det er lurt å ta eggene ut. Bruk gjerne en liten matboks med luftehull som beholder. Sett eggene forsiktig på et lag av kokosfiber substrat. Dette gjør det lettere for deg å overvåke når eggene klekkes. Dette er den ENESTE måten å forsikre at du har riktig klekkedato.

HUSK AT:
Uannsvarlig avl er et av de største problemene innenfor hobbyen. Om du ikke kan avlive snegleunger så bør du absolutt ikke beholde eggene. I hvert eneste kull er det klekt mange unger med dårlige gener, disse vokser saktere, har vanligvis kortere liv og verre skallkvalitet. Disse svake individer begynner vanligvis å vise seg etter flere uker med vekst. Så da er de allerede 2-3cm store Orker du ikke å avlive dem ved mosing/frysing så bør du fryse/mose mens de er fremdeles egg.

Snegler kan leve i mange år. Tror du virkelig du har fremdeles anledning til å ha de ungene du klekker om 5-6 år?

Sist revidert: 01.08.17

Snail loving nursing student from chilly Norway.

%d bloggers like this: