Generell informasjon

Kjøperguide

Hvert eneste år, får jeg meldinger fra personer som er skuffet eller mener at de har blitt lurt ved kjøp av snegler. Dette innlegget er ting jeg mener man som kjøper bør være oppmerksom på.

Husk: snegler kan leve i mange år, ingen dyr er bruk og kast! Tenk nøye om før du kjøper!

Kommunikasjon med selger.

Selgeren bør ikke nøle med å svare på spørsmålene dine, som “Hvilken art er sneglen?” (om annonsen ikke har dette), “hva pleier du å mate den?”, “er den klekt hos deg?”, “vet du når den er klekket?”, “har du bilder av foreldrene” – den siste her kan være vanskelig å svare fordi mange har flere snegler i ett kar, og kan ikke være sikker på hvem foreldrene er.

Spør om bildene de har i annonsen er tatt nylig. Om de ikke er det, spør om nyere bilder. Så godt som alle har mobiltelefon med kamera, det bør ikke være umulig for noen å finne 5-10min til overs for å ta noen bilder i godt lys. Husk at de er mennesker med liv også, så om de ikke gir deg bilder DEN DAGEN, er det kanskje andre grunner enn at de prøver å skjule noe.

“Faretegn”

1. Annonsen har ikke artsnavn/har ikke riktig artsnavn.

Et STORT rødt flagg. En stor del av ansvarlig hold av snegler går ut på å vite hvilken art man har. Dette er fordi de forskjellige artene krever forskjellige temperatur- og luftfuktighetsforhold. Et enda større rødt flagg er når selgeren ikke vet at det er forskjellige arter av Afrikanske kjempesnegler.

Har man holdt snegler ved feil temperatur, kan dette føre til forsinket vekst, mindre aktivitet og evt. sykdom og død.

2. Selger sier de “trenger kun litt agurk og salat et par ganger i uken”, og lignende.

Riktig kosthold er utrolig viktig for god helse. Dette gjelder for katter, hunder, mennesker og snegler. Det er en stor myte at snegler trenger kun salat og agurk. Ja, de ELSKER å spise det, men salat og agurk har nesten ingen næring. Snegler trenger variert kosthold som består av frukt og grønnsaker, de kan spise så mye at å kun gi salat og agurk er tragisk (Klikk her for matliste.)

Et okay svar er at de nevner variasjon, at man skal unngå løk og sitrusfrukter. Et godt svar er at de også nevner proteiner og fett.

3. Kalsium blir ikke nevnt.

Kalsium er utrolig viktig for vekst og reparasjon av skallet. Ingen/for lite kalsium = dårlig skall. Dårlig skall = dårligere helse. Skallet er som skjelettet vårt, inn i skallet ligger alle organene. Er skallet svakt, er sneglen mer utsatt for skader, og skadene kan bli mer alvorlig enn hos de med sterkt skall. Snegler som ikke får nok kalsium er også vanligvis mindre.

Sepiaskall blir ansett som den beste kalsiumkilden. Eggeskall og kalk fra bakken er langt etter, og bør ikke brukes som primærkilde. Dette er fordi det virker som snegler har det vanskeligere å hente ut kalsiumet i eggeskall/kalk enn fra sepiaskall. Sepiaskall fås kjøpt på dyrebutikker og på nett, så det er ingen unnskyldning å ikke ha det!

4. Du får kun sett dårlige bilder.

Dette gjelder mest om du får sendt sneglene og ikke henter dem selv.

Bilder som er: dårlig vinkel, dårlig lys, eller kun med våte skall.

Vått skall ser friskere ut enn tørre skall. Dette blir noen ganger brukt for å skjule evt feil.