Generell informasjon, Mat og Kosthold, Spørsmål

Hvordan vite saltinnholdet i hunde/kattefór?

Svar: Du må sende e-post til leverandør og spørre. Det er den eneste måten.

Orker du ikke alt dette maset? Gi fiskefór. Da trenger du kun å se etter en ting, og det er hvitløk (som brukes til antisoppmiddel). 

Salt består av 2 forskjellige typer molekyler, natrium og klorid. Den skrives også som NaCl.

Det finnes sykdommer hos mennesker som gjør at man trenger å vite ganske nøyaktig hvor mye salt som er maten man skal spise. Dette er en av grunnene til at det MÅ “salt” i ingredienslisten om salt har blitt brukt til å lage maten! Lovene som regulerer dette er annerledes når det gjelder dyrefór.

Salt i dyrefór kan være listet under MINERALER, det er derfor UMULIG å se kun fra ingredienslisten om det er salt i produktet! Og mest sannsynlig så er det salt i produktene likevel. Dette er fordi salt har viktige funksjoner i kroppen hos pattedyr (dyr som drikker melk når de er små), men hos snegler er salt dødelig.

Det er uvisst hvor mye salt en snegle tåler før den blir syk eller dør. Men det ser ut som at mat med maks 1% salt er trygg. 

Jeg har sendt eposter til de største produsentene av hunde og kattefór i Europa, og listen med fór som inneholder maks 1% salt er veldig kort.

Listen finner du her.

Det er hele merker som ikke finnes på listen, for eks. EUKANUBA. Dette er fordi ingen av deres produkter inneholder så lite salt. Et annet eksempel er Friskies. Kun ÉN SERIE av hele merket har så lite salt; Friskies Adult. Dette betyr at ALLE andre produkter som ikke er FRISKIES ADULT = for mye salt.

Listen er ikke fullstendig, men jeg har tatt kontakt med de største produsentene som man finner lett på dyre- og matbutikker her i Norge. Så finner du ikke ditt produkt på listen, og den kommer fra et kjent merke = mest sannsynlig for mye salt.

Personlig har jeg sluttet å kjøpe hund- og kattefór som proteinkilde. Jeg gir kun fiskefór som flak eller pellets.