Dvale, ikke død!

dvale

Når luftfuktigheten eller temperaturen er for lav så kan det hende sneglene går “i dvale”. De lager en tynn hinne som stivner til et lokk i utgangen av skallet. Dette lokket blir der helt til forholdene er rette, som gjør at sneglen “våkner opp” og bryter seg ut på egenhånd.

Har du en snegle som har gått i dvale så er det noe galt med boforholdene – og dette må fikses med en gang! For tørt eller for kaldt boforhold er ikke gunstig for noen dyr, og spesielt snegler som vokser eller har nettopp lagt egg.

Har du en snegle som har forseglet seg inn? Da må du gjøre dette:

1. Finn ut hva grunnen er til at den har gått i “dvale” – fiks dette med en gang! Er det for kalt, øk temperaturen (det kan hende du må vurdere varmekilde). Er det for tørt, spray mye vann i karet. De forskjellige artene trenger forskjellige temperatur og luftfuktighet, men alle skal ha minst 75%.

Her er ca. hva de vanligste artene i Norge skal ha av boforhold:
Achatina achatina – 25-28C / 80-85%
Achatina fulica – 20-24C / 75-85%
Achatina reticulata – 26-28C / 80-85%
Achatina immaculata – 24-27C / 80-85%

2. Gi sneglen en varm dusj i vasken, da pleier den å våkne og komme ut.

3. Gi sneglen noe proteinrikt mat eller sneglegrøt.

4. Sett sneglen tilbake inn i karet og observer. Går den i dvale igjen er det fremdeles noe som ikke er riktig.

UNNTAK: 
Eneste unntaket er om man har en viltfanget snegle eller unger av viltfanget snegle (F1). De er noe annerledes når det gjelder instinkter til å gå dvale og kan gå i dvale pga årstiden og ikke pga boforholdene. Viltfanget snegler og barna deres trenger man ikke å våkne om de har gått i dvale.