Identifisering av Afrikanske kjempesnegler (del 1)

I del 1 skal vi gjennomgå noen grunnleggende begreper, samt litt informasjon om latinske navn. I del 2 ser vi hvordan vi identifiserer de 4 vanligste artene i hobbyen.

Det finnes over 100 forskjellige arter av Afrikanske kjempesnegler (AKS). De aller fleste av dem har visse egenskaper som gjør dem lette å kjenne igjen. Det er viktig å vite hvilken art man har for å kunne gi best mulig forhold slik at de forblir friske og vokser seg store.

Grunnleggende begreper

Apeks – tuppen av skallet
Columella – skallakse, delen ved inngangen, på sneglens venstre side. Man må ofte dytte vekk litt av huden for å se fargen.
Dragon tail – dragehalen på norsk, en V formet utvekst på baksiden av foten. Finnes hos alle Archachatina arter og hos Achatina achatina.
Fot – sneglekroppen

This slideshow requires JavaScript.

Latinske navn

Hvert eneste dyr og plante i verdenen har et latinsk/biologisk navn. Latinske navn skrives hovedsakelig i 2 deler: første delen er SLEKTEN (link til wikipedia), dette skrives med stort forbokstav og kursivt. Andre delen er ARTEN dyret tilhører og skrives med liten forbokstav.

Første steg i å identifisere snegler er å bestemme hvilken slekt dyret tilhører. 

AKS deles inn i 2 sleketer; Archachatina og Achatina.

Archactina sneglene er sjeldne i Norge. De blir veldig store, men vokser ekstremt sakte. De legger veldig store egg, men kun 4-12 stk i hvert kull. De legger ikke egg veldig ofte heller.

Achatina sneglene er nesten helt motsatte. De fleste artene blir ikke over 15cm, vokser fort, legger små egg i store kull og de legger ofte kull.

Størrelsesforskjell mellom Archachatina og Achatina fulica egg.

Det er veldig lett å se forskjellene mellom disse slektene. ALLE Archachatina snegler har et avrundet apeks og dragehale.

Se på apeksen – er den avrundet eller spiss? Tenk: Er den V eler U?
V apeks = Achatina
U apeks = Archachatina

Når man har bestemt SLEKTEN, går vi over til ARTEN…. Klikk her for del 2.

V eller U?
Forskjellene mellom 2 like store snegler

About snilersomsmiler

Snail loving nursing student from chilly Norway.