Tegn på sykdom og behandlingsplan

LES ALT- dette er ikke et tema man skal skumlese! 

Sykdom hos snegler er et vanskelig tema fordi det er så godt som ingen forskning på dette. Men oss i hobbyen har lært et par ting av egen erfaring og av hverandre.

Det klareste tegnet på sykdom er å være innovertrukket. Dette kan skje av forskjellige grunner som;

* feil temperatur/luftfuktighet
* for brå temperatur/luftfuktighet svinginger
* etter å ha lagt egg
* når store deler av substrat har blitt byttet på
* andre uspesifiserte/uvisste årsaker

infographic sykdom

Behandlingsplan:

Man skal være forsiktig med dusjing fordi snegler trenger bakterier i sitt nærmiljø for å være frisk. Dette er også grunnen til at snegler som blir dusjet mye eller som har fått all substratet sitt byttet på og vask av karet kan fort bli syke.

Steg 1: gi sneglen en dusj og tilby fiskefór (evt sneglegrøt med mye proteiner). Det virker som proteiner hjelper dem å få kreftene tilbake. Ren fiskefór (spesielt fiskeflak) er mindre mettende enn sneglegrøt, dette betyr at sneglen kan få i seg mer proteiner ved å spise en mindre mengde fiskefór enn ved sneglegrøt.

Kommer sneglen ut og spiser er dette et godt tegn! Bare hold øye med den.
Tar sneglen lang tid å komme ut og/eller ikke spiser maten kan man prøve å oppmuntre til spising ved å mate med skje. Før maten opp til munnen dens. Tilby den ekstra god mat. Gi den ofte tilsyn.

Dag 2: er sneglen bedre eller i helt fin form -> tilby proteiner igjen. Det går nok bra med den! Er sneglen innovertrukket igjen eller fremdeles slapp -> dusj og tilby proteiner. Gjør steg 2.

Steg 2: øk temperaturen med 1-3 grader og prøv å øke luftfuktigheten ved å spraye mer. Du kan godt flytte sneglen til et mindre “sykekar”. Karet kan være veldig liten i forhold til hva sneglen er vandt med. Det går bra om den ikke har plass til å klatre rundt eller grave seg ned. Jo mindre den får beveget på seg, jo mer energi den sparer.

For substrat kan du bruke kokosfiber eller kun fuktig mose. Mose fuktet med varmt vann hjelper å øke temperaturen og luftfuktigheten. Sørg for at sneglen har sepiaskall.

Dag 3: Er sneglen i fin form eller det er forbedringer fra dag 2 -> la den være i sykekaret minst én dag til. Fortsett med den økte temperatur & luftfuktigheten. Ikke dusj, men tilby proteiner.

Er det ingen forbedringer/fremdeles dårlig form -> steg 3.

Steg 3: gi den en dusj, når den har kommet ut setter du den på en lav tallerken/fat og gi den et grønn tebad. Bruk 1 tepose med minst 4dL vann. Har du kamilleblomst kan du legge dette i teen også. Bruk KUN grønn te, ikke grønn te med smak som grønn te & tranebær osv. Sneglen kan godt drikke tevannet om den ønsker.

Grunnen til at jeg setter grønn te på steg 3 er fordi den kan hjelpe veldig mye, eller føre til rask forverring i sneglen- jeg har heldigvis alltid hatt god effekt (eller ingen effekt) av badet, men jeg har hørt om noen få tilfeller hvor sneglen har ikke tålt det, og blitt mye verre. Jeg har gitt bad til alle mine snegler som blir syke og viser ingen forbedring av steg 1 + steg 2, dette er fordi jeg personlig vil heller prøve noe enn å la sneglen bli sykere og evt. dø.

Det er dessverre ikke mye man får gjort dersom en snegle blir syk. Man kan gjenta steg 3 i noen dager, men er det ingen forbedringer etter flere dager så bør man forberede seg på at slutten kan være nær.

Kontakt meg gjerne på Facebook dersom du ønsker mer veiledning eller har spørsmål. Klikk her.

 

Sist oppdatert:
01.08.18 – la til bilder og tekst
13.11.17

About snilersomsmiler

Snail loving nursing student from chilly Norway.